C.G. Jung i Danmark Download pdf-fil C.G. Jung i Danmark

Foredrag i Jung Foreningen d. 22. november 2018

AT NEDSTIGE I UNDERVERDENEN. Mødrene – sted og begreb i den tyske digter Johann Wolfgang Goethes værk “Faust”. Anden Del (1832).
Foredrag v/Aksel Haaning.
Torsdag den 22. 
november 2018. kl: 19:30 – 21:30. Kulturhuset Indre By, Charlotte Ammundsens Plads 3, K. Pris: Kr. 80,-/1 Klip (Gæster kr. 130,-)

Der er noget både stemningsfuldt og hemmelighedsfuldt over begrebet ”Mødrene”, som det forekommer i Goethes berømte drama – en skæbnesvanger nedstigning til det ukendte. Det skaber betydningsmuligheder i selve dramaets handling og samtidig peger det ud over det. Goethe giver en diagnose af det moderne – eller det, vi skulle komme til at forstå som kendetegnende for det moderne menneske og udviklingen i det 20. århundrede; ”Mødrene” både glemt og gemt. Samtidig giver Goethe et portræt af de brydninger, der forekommer dybt nede i det europæiske menneskes underbevidste, der peger helt frem til os selv og nutidens krise i vores selvforståelse og i det, vi kalder natur.

Goethes værk er en permanent reference i C.G. Jungs forfatterskab, på linje med den tyske filosof Friedrich Nietzsches “Således talte Zarathustra” (1883-89), og Jungs fortolkninger ændrer sig med årene. I foredraget vil vi fokusere på situationen og dens betydning i selve dramaet og herfra belyse dens idéeller mentalitetshistoriske forudsætninger og naturligvis komme ind på Jungs
fortolkning.

Man behøver ikke at kende Goethes værk på forhånd for at følge foredraget. Det præsenteres undervejs, og billedmateriale indgår også.