C.G. Jung i Danmark Download pdf-fil C.G. Jung i Danmark
Jungforeningen arr. efterår 2022 Aksel Haaning

Jungforeningen arr. efterår 2022 Aksel Haaning

Efterårets første arrangement i Jungforeningen

 

NATURENS LYS – NATURENS STEMME? v/ Aksel Haaning
Studiekreds om det forbudte skrift fra middelalderen med titlen Aurora, eller Morgenrøde.
Begrænset deltagerantal; forhåndstilmelding og -betaling til hele forløbet.

Vi tilbyder den i sidste sæson aflyste studiekreds baseret på den nye udgave af Naturens lys og den nye danske oversættelse af skriftet.

Aurora consurgens, som den oprindelige titel lyder, er en poetisk tekst fra middelalderen, der forbinder tankebilleder og tekstassociationer fra periodens naturfilosofi med de bibelske tekster og forestillinger. Tidens filosofiske spørgsmål om naturens liv og sjæl udfordrer den etablerede kristne forståelse af Gud Herren som naturens skaber; teksten afspejler, hvordan denne animerede debat brydes i et enkelt individ som et indre drama. Det er samtidig en eksistentiel problematik, der taler ind i vores egen tid og adresserer vores forhold til naturen.
Teksten spiller en stor rolle for Carl Jung (1875-1961). Det var Jung, der genopdagede teksten og sørgede for dens udgivelse. Vi vil også berøre spørgsmålene om Jungs motivation for at udgive den, Jungs historiske interesse for alkymi og den hermetiske filosofi, herunder spørgsmålet om periodens berømte filosof Thomas Aquinas virkelig kan være forfatter til det forbudte skrift.

Skriftet er udgivet i efteråret 2021 med den fulde titel: Aksel Haaning: Aurora, eller Morgenrøde. Tolv indledende kapitler og en fuldstændig oversættelse af den forbudte tekst fra middelalderen med titlen Aurora consurgens.

Dato: torsdage den 15.9., 29.9., 13.10. og 27.10.2022 kl. 19:00 – 21:30.
Bemærk den forlængede tid.
Sted: Kulturhuset Indre By.
Charlotte Ammundsens Plads 3, 1359 Kbh. K.
Pris for alle 4 aftener: Kr. 500,- (Gæster kr. 600,-)Aksel Haaning

Aksel Haaning er lektor ved Roskilde Universitet. Forsker bl.a. i det 19. og 20. århundredes videnskabshistorie: ’Opdagelsen af det ubevidste 1800-1950.’ Har for nylig udgivet Naturens Lys. Filosofi og kosmologi i middelalder og renæssance 1250-1650 bd. 1-2 på Forlaget Virkelig. Foto: Sille Veilmark